A PROJEKTRŐL

2012. júliusában egy formatervezőkből, építészekből, fotósokból, szociológusokból, közgazdászokból és design menedzserekből álló csapat látogatott a Borsod megyei Bódvalenkére. A MOME EcoLab fenntarthatósági kutatócsoport és a Széchenyi István Szakkollégium egy olyan komplex társadalmi fejlesztési projekt első állomásaként végzett kutatásokat a faluban, melynek célja a szociálisan érzékeny design eszközeivel segítséget nyújtani  mélyszegénységben élő közösségek számára.

MIN DOLGOZUNK?

A folyamat első lépcsőjeként a csoport az étkezéskultúra lokális értékekeit és erőforrásait kutatta fel, interjúkat készítve a falu valamennyi házában, megízlelve a helyi ételeket és végigkövetve azok elkészítését. A munka összegzéseként született kiadvány, a Lenkeország masinája Bódvalenke gasztronómiai lenyomata – receptek és szubjektív beszámolók gyűjteménye a közösség étkezési kultúrájáról.

A fejlesztés második állomásán a csapat olyan egyszerű eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével a helyiek aszalni és szárítani tudják a begyűjtött, vagy a háztájiban termő gyümölcsöket, zöldségeket, gombákat, fűszernövényeket, azzal a távlati céllal, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák azokat. Mindehhez saját brand – a PLUSZ OKkülön termékpaletta, csomagolás és méltányos kereskedelmi modell párosul, melyek mindegyike a helyiek saját bevételteremtését segíti elő. A projekt hosszútávú célja ennek a gazdasági modellnek a beindítása és életben tartása, ezáltal pedig a helyi közösség társadalmi és gazdasági integrációjának elősegítése.

KIK VAGYUNK?

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem öko- és szociálisan érzékeny designnal foglalkozó fenntarthatósági kutatócsoportja, a MOME EcoLab és a Széchenyi István Szakkollégium együttműködésében jött létre.


A (nem teljes) csapat a Bódvalenkén töltött egy hét végén. Fotó © Ember Sári
A csapat: Barcza Dániel, Benkő Tibor, Berzicza Sári, Bokor Péter, Ember Sári, Erdélyi Tomi, Fehér Bori, Hukaya Simon, Holányi Kati, Holb Vica, Kollár Eszter, Kovács Bori, Néray Bálint, Oravecz Juli, Pettendi Szabó Péter, Regös Nóri, Schmidt Andrea, Szabó Edit, Tornyánszki Éva, Vay-Farkas Eszter

Külön köszönet Barcza Daninak, Fehér Borinak és Schmidt Andinak a szervezésért!

No comments:

Post a Comment