A MASINA

A masina a családi takaréktűzhely, a néhai sparhelt, azon kevés jól működő eszközök egyike, amely minden háztartásban megtalálható Bódvalenkén, ezen a reménytelenül szegény, apró borsodi településen. A masina körül forog az élet, és a masina forgatja körbe az életet itt, a nyomor peremén, ahol a lakosság túlnyomó része jóval a létminimum alatt él, és ahol a mindennapok része a nélkülözés.

A masina nem egyszerű recepteskönyv. Az ételleírások mellett ugyanis a korántsem szokványos helyzetű, ám mégis jellegzetes kelet-magyarországi falu étkezési szokásait, hagyományait ismerhetjük meg – ezeken keresztül pedig az ott élők mindennapjainak valósága is megelevenedik. Ez a kiadvány Bódvalenke gasztronómiai lenyomata, recepteket és történeteket tartalmaz a helyi mélyszegénységben élő közösség étkezési kultúrájáról. Szubjektív beszámoló arról, hogy jóllakni, jót enni mindenki számára ugyanazt jelenti, függetlenül a társadalmi helyzetétől.

A Bódvalenkén összegyűjtött recepteket A masina hét fejezetben mutatja be: a falu közvetlen táji környezetétől, a kertművelésen és állattartáson át, a tároláson és tartósításon keresztül egészen a konyháig – az ételek elkészítésének és elfogyasztásának helyszínéig, a ház masina működtette szívéig juthatunk. Az olvasó emellett grafikákon és fotókon keresztül kaphat képet a falu társadalmi helyzetéről és adottságairól, egy szótár formájában pedig a helyi, étkezéssel és háztartással kapcsolatos kifejezéseket is megismerheti.

A MASINA címlap


Felelős kiadó: MOME line design műhely
Szerkesztők: Barcza Dániel, Oravecz Júlia
Szöveg: Bokor Péter, Holb Éva, Néray Bálint, Oravecz Júlia, Szabó Edit, Vay-Farkas Eszter
Fordítás: Pásztor Eszter
A szöveget gondozta: Beck András, Nagy Zsejke
Kiadványterv: Holányi Katalin, Nagy László
Fotók: Ember Sarolta, Pettendi Szabó Péter
Nyomda: Folprint Zöldnyomda Kft.
ISBN: 978-615-5134-01-2

A kiadvány az Országos Főépítészi Iroda támogatásával valósult meg.

A könyvért további köszönet: a projekt minden résztvevőjének - különösképp Fehér Borinak és Schmidt Andinak, a Bódvalenke Gyerektábor szervezőinek, Zsupponits Anettnek, a Kultúrgorillának, a Spiritus Primus Pálinkának és Katlan Tóninak


Részlet a könyvből


4 comments:

 1. Tiszteletem a Szerzőknek!

  Hogyan lehet a kiadványhoz hozzájutni?

  Köszönöm Válaszukat!
  Sándor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kedves Sándor!

   Most csütörtökön hozzá lehet jutni az átdolgozott, frissen nyomott kiadványhoz! Az alkalom egyszeri, de megéri eljönni: http://www.facebook.com/events/159972520823672/

   A Lenke-bál adománygyűjtő esemény, a 3000 Ft-os emelt árú belépő tartalmazza a kiadványt és 1 tombolajegyet. A belépőkből befolyt teljes összeget élelmiszer adományra fordítjuk és eljuttatjuk a bódvalenkei étkezőknek.

   üdv,
   Oravecz Juli
   oravecz.julia@mome.hu

   Delete
  2. Oké, hogy "most csütörtökön", de egyébként hol.

   Delete
 2. Kedves Sándor!

  Köszönjük szépen az érdeklődést! Jelenleg forrásokat keresünk a kiadásra, ha megjelenik, mindenképp írunk róla a blogon!

  Üdvözlettel:
  A MOME EcoLab csapata

  ReplyDelete